5 látnivaló Gyulán

A gyulai látnivalók messze földön híresek, és minden évben sokan utaznak területére. Nem véletlen, hiszen a történelem iránt érdeklődők éppen úgy megtalálják számításukat a városban, mint a wellness fürdőzés, a  vagy a kultúra rajongói. A közel 800 éves múlttal rendelkező Gyula Magyarország délkeleti régiójában fekszik, közel Erdélyhez. A több nemzetiség és vallás együttélése mindig is jellemző volt területére, és ez a fajta harmónia vendéglátásán, vendégvárásán is megmutatkozik. A város egyébként rendkívül sok zöldterülettel rendelkezik, közterületei, parkjai pedig egyszerre modernek, mégis otthonosak és élhetőek. A kisvárosias jelleg kiváló vendéglátóhelyekkel társul, de a szálláskínálatban is mindenki megtalálhatja az igényeinek maximálisan megfelelő szolgáltatót.

 

 

  • Gyula látnivalók: a Vár és a Vármúzeum

 

 

A város jelképének számító Vár felújítása az 1960-as években kezdődött, és körülbelül ekkortól működik itt a Várszínház is. A reneszánsz Vármúzeum 2005-ben nyitotta meg kapuit, és mutatja be az óta is hat évszázad történetét összesen 24 kiállító teremben. Nem csak turistalátványosságként szolgál a gyulai Vár, de sok rendezvényt is itt szoktak tartani. Konferenciák, keresztelők, esküvők helyszíne is a látványos Vár, ahol a Castrum Várborozó is várja a kulináris élményekre vágyókat.

 

 

  • Az Almássy kastély és a kastélykert

 

 

A Vár környékén elterülő kastélypark rendkívül méretes, és több stílus jegyeit magán hordozza. Az úgynevezett Szigeterődben található meg az Almássy kastély műemlék együttes, de a környék természeti értékei is mindenképpen szót érdemelnek. A kastélyparkban épült meg hazánk egyik legszebb fürdője, a gyulai Várfürdő, mely a gyulai látnivalók között előkelő helyet foglal el. A komplexum létrehozásakor az volt az egyik fő szempont, hogy a kastélykert fáinak és épületeinek megtartásával kerüljön kialakításra a fürdő, mely méretének és jó eloszlásának köszönhetően akár napi tízezer vendég fogadása esetén is kényelmes, csendes kikapcsolódást biztosít.

 

 

  • Képtárak és hagyományőrző programok

 

 

Természetesen ennyiben nem merültek ki a gyulai látnivalók, hiszen a kultúra szerelmesei is megtalálják számításukat. A Kohán Képtárban az egykori Kossuth-díjas festőművész életmű kiállítása kap helyet. A gyulai származású Dürer Albert, vagy ismertebb nevén Albrecht Dürer személyéről nevezték el a Dürer Termet, amely időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket. Míg a Városi Képtárban számos gyulai festőművész képeiben gyönyörködhetünk, addig a Nosztalgiaház kifejezetten a hagyományőrző tevékenységekkel foglalkozik, és aktív közreműködést biztosít a látogatók számára.

 

 

  • A gyulai Várfürdő

 

 

A hazaiak és külföldiek körében is nagy népszerűségnek örvendő gyulai Várfürdő három külön részleggel áll a pihenni vágyók rendelkezésére. A gyógyfürdő fedett medencéi éppen úgy látogathatóak télen, mint az AquaPalota. A strand minden korosztály számára remek kikapcsolódást biztosít a nyári időszakban, de a csúszdázás szerelmeseinek sem kell lemondaniuk kedvelt szórakozásukról, hiszen télen-nyáron látogatható a fedett komplexum. A gyógy- és wellness szolgáltatások között mindenki megtalálhatja azt a típust, mely igényeinek, egészségi állapotának a leginkább megfelel.

 

 

  • Gyulai belváros

 

 

A teljesen újjáépült belváros szintén a keresett gyulai látnivalók között szerepel. Az Anamorfózis szobor és a Világóra izgalmas látványosságnak számítanak, de az új térburkolat, és a szökőkutak is felejthetetlen látványt nyújtanak éjszakai megvilágításban.

Szállást keres Gyulán?

Szálláshelyek Gyula Városában

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.