Budai látnivalók: egy nap biztos nem elég!

A budai látnivalók között több is az UNESCO Világörökség részeként számon tartott, így nem véletlen, hogy a terület a főváros idegenforgalmilag leginkább frekventált régiója. Budapesti kirándulás alkalmával rendszerint a vár és annak környéke az úti cél, de ennél jóval többet kínál a budai oldal. Akár hetekre elegendő programmal várja a turistákat a térség, ahol történelmi látnivalók, páratlan természeti értékek, kulturális és építészeti remekművek egyaránt megtalálhatóak. Ha a budai látnivalók felfedezése a cél, akkor egyetlen nap biztosan nem lesz elég rá. Nem is lenne érdemes besűríteni mindazokat a nevezetességeket 24 órába, melyek mindegyike, külön-külön is megér ennyit.

 

A budai látnivalók gyöngyszeme: a Várnegyed

 

Ha a fővárosi látnivalókat rangsorolnánk, akkor a Várnegyed minden valószínűség szerint előkelő helyet foglalna el ott. Az ott megtalálható épületek már önmagukban is a főváros jelentős nevezetességeinek számítanak. A királyi palota híres gyűjteményei mellett a Mátyás-templom, vagy például a Várhegy gyomrában kanyargó barlangok egytől-egyik nagy népszerűségnek örvendenek. A főváros látképéhez elmaradhatatlanul hozzátartozik a Halászbástya, a királyi palota vagy a Sikló. A budai vár történelmi negyedében kap helyet a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Széchenyi Ferenc nevét viselő Nemzeti Könyvtár is. A főváros egyik leghíresebb tere, a Szentháromság tér a Mátyástemplom előtt helyezkedik el. Ez utóbbi volt egykoron a koronázási ceremónia helyszíne. Napjainkban nem csak III.Béla és felesége végső nyughelyéről ismert, hanem egyházművészeti kiállításáról és persze páratlan kulturális értékeiről is. A mögötte álló Halászbástya szintén jellegzetes épülete a budai látnivalók széles tárházának. A Budavári Sikló minden kiránduló számára ajánlott, hiszen ezzel nem csak egyszerűen megközelíthető a Várnegyed, de felejthetetlen panoráma is tárul az utasok elé.20140929_144757

 

Gellérthegy, a főváros népszerű kirándulóhelye

 

A Citadella, mely egykoron erődítményként szolgált a Habsburg-uralkodóház számára, napjainkban népszerű kirándulóhely. A Gellérthegy egyébként a fentről nyíló csodaszép látvány miatt is kedvelt, de az ott megtalálható Szabadságszobor, Szent Gellért püspök szobra és a szintén róla elnevezett Szent Gellért Sziklatemplom szintén olyan nevezetességek, melyek kihagyhatatlanok a budai látnivalók felkeresésekor.

 

Halászbástya a jellegzetes kőtornyokkal

 

A budai látnivalók egyik legkedveltebbike a Halászbástya, mely – mint már említettük, a Szentháromság téren áll. A 140 méter magas főhomlokzata és csúcsokban végződő kőtornyai egyértelműen hozzátartoznak a budai oldal látképéhez. A neoromán stílusban épült építészeti műremek a régi budai várfalak helyén készült 1895 és 1902 között. Elnevezése arra utal, hogy a középkorban a várfal itteni részét a halászok céhe védte.20141001_171021

 

Pálvölgyi cseppkőbarlang a természet szerelmeseinek

 

A budai látnivalók között természeti értékek is szép számmal megtalálhatóak. A cseppkőbarlangok meseszerű világát fedezhetik fel a turisták a budai oldalon, ahol 500 méteres túraútvonallal várja a látogatókat a Pálvölgyi cseppkőbarlang. A magas, hasadékszerű folyosók és a hévizek különleges környezetet teremtenek a kikapcsolódáshoz, ahol kagylólenyomatokat, évezredes szikla alakzatokat és cseppköveket csodálhatnak meg a turisták.

A fővárosban járva érdemes a felkeresendő látnivalókat akár aszerint felosztani, hogy a budai vagy a pesti oldalon találhatóak meg azok. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a számos nevezetesség felfedezésére több hetes tartózkodás is kevésnek bizonyul.

Szívesen eltöltene pár szép napot Budapesten?

Budapest szállás ajánlatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.