Top 10 látnivalók Budapesten

A történelmi, építészeti, kulturális látnivalók Budapesten hetekre elegendő programot kínálnak. A főváros nevezetességei közül több is az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított, de parkok, zöldövezetek és múzeumok is szép számmal megtalálhatóak területén. Nézzünk most néhány olyan kihagyhatatlan nevezetességet, melyeket mindenképpen érdemes felkeresni akkor, ha egy vagy jobb esetben több napot sikerül Budapest felfedezésére szánni!

  1. Történelmi látnivalók Budapesten: a Várnegyed20140929_140618 20140929_140818

A Siklóval gyorsan, kényelmesen, páratlan panorámában gyönyörködve érhetjük el a Várnegyedet, ahol a királyi palotában több tárlatot is megtekinthetünk, de olyan monumentális épületekkel is találkozhatunk, mint a Halászbástya vagy a Mátyástemplom. Nem véletlen, hogy minden budapesti túra kiindulópontja a Várnegyed, hiszen itt a turista úgy érezheti magát, mintha visszacsöppent volna egy másik korba.

  1. A Milleniumi emlékmű

A Hősök terén látható szobor együttes a magyar honfoglalás ezeréves jubileumára épült. Részei a magyar történelem fontos állomásait idézik fel. 1906-ban készült el, és hozzá tartozik a négy allegorikus szobor is, mely a háborút, a békét, a munkát és a tudást jelképezik. A föléjük helyezett Gábriel arkangyal szobor egyébként az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját is elnyerte.

  1. Szabadság-szobor a Gellérthegyen

A főváros egyik jelképének számít a Szabadság-szobor, amely 1947-ben készült. A több kisebb szobrot is magában foglaló kompozícióról a történelem során eltávolították a szovjet megszállásra utaló jegyeket, ma pedig a 235 méter magas Gellérthegynek 14 méteres nevezetességét tisztelhetjük benne. Az emlékmű a Citadella délkeleti bástyájánál áll, és tulajdonképpen Budapest minden területéről jól látható.

  1. Citadella és a páratlan budapesti panoráma

A látnivalók Budapesten a budai oldalon szép számmal megtalálhatóak, és közöttük a Citadella gyakori kirándulóhelynek számít. Az egykori erőd területéről páratlan panoráma nyílik a fővárosra, mely gyakran visszaköszön képeslapokról és a fővárost népszerűsítő úti filmekből.

  1. Városliget, a főváros kedvelt pihenőhelye

A nagyvárosi nyüzsgésben igazi felüdülést nyújt a Városliget, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára ideális kikapcsolódási formát. A Hősök tere a Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal csak a belépő a 100 hektáron elterülő parkba, ahol a Vajdahunyad vár, a mesterséges tó, a Fővárosi Állat-és Növénykert éppen olyan népszerűnek bizonyulnak, mint a Széchenyi fürdő vagy a Műjégpálya.

  1. Andrássy út az eklektika jegyében

A belváros szívében húzódó Andrássy út nem csak számos rendezvénynek ad otthont, de annak eklektikus épületei is mindenképpen szót érdemelnek. Közülük az egyik legnépszerűbb az Operaház, de sok olyan épület is helyet kap itt, melyek gyönyörű belső terekkel, szökőkutakkal és szobrokkal varázsolnak különleges hangulatot gyakorlatilag a főváros legforgalmasabb területére.

  1. Pálvölgyi cseppkőbarlang

A természet szerelmesei számára remek választás a Pálvölgyi cseppkőbarlang, ahol 500 méteres túraútvonalon vehetnek részt a látogatók. A magas hasadékok és a látványos cseppkövek mellett kagylólenyomatokban és hévizekben is lehet gyönyörködni.

  1. Margitsziget, a sport és a béke szigete

Igazi felüdülés a Margitsziget, amely tömegközlekedéssel gyorsan és egyszerűen megközelíthető. Stranddal, uszodával, szabadtéri színpadokkal, vadasparkkal és látványos Japánkerttel és Rózsakerttel találkozhatnak itt a pihenésre vágyók. A látnivalók Budapesten nem csak a történelmi múltban kalauzolnak el, hanem egyfajta semmihez sem fogható, tökéletes kikapcsolódást biztosító helyszínek is megtalálhatóak közöttük. Erre tökéletes példa a Margitsziget, melynek bejáratánál a főváros legnagyobb szökőkútja áll.

  1. Aquincumi múzeum és romkert

A mai Óbuda területén helyezkedik el a múzeum, mely római kori maradványokkal várja a történelem iránt érdeklődőket. Mivel a víz őseinket igencsak motiválta a megfelelő letelepedési hely megtalálásában, ezért is szerepel a város egykori nevében a „víz” elnevezés. A romkert szintén megér egy hosszasabb kirándulást, hiszen igazi csemegének számít az arra fogékonyak számára.

  1. Fürdők lépten-nyomontermalfurdő szechenyi gyogyfurdő

Nem véletlen nevezik a fővárost a fürdők városának is, hiszen a látnivalók Budapesten gyakran köthetőek a vízhez. Nem csak olyan korszerű komplexumok kapnak helyet a kínálatban, mint az Aquaréna vagy az Aquaworld, hanem az építészeti remekműként is számon tartott Gellért, vagy a Király Gyógyfürdő is sokakat vonz. A Széchenyi Gyógyfürdő már csak monumentális méretei miatt is mindenképpen szót érdemel.

Szívesen eltöltene pár szép napot Budapesten?

Budapesti szállás ajánlatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.